Перейти до основного вмісту

Економічна експертиза та експертне забезпечення правосуддя: з одного «глухого кута» в інший

Розвиток економічної експертизи – надзвичайно тернистий шлях. Практично кожен новий напрямок досліджень, потреба у якому виникає в судових процесах, викликає шалений супротив консервативно налаштованих експертів та експертних установ, переважно через небажання братися за складні експертні завдання або визнавати недостатність наявних знань для їх виконання.

Так, десь у 2014-2015 роках така консервативна частина експертної спільноти успішно загнала у глухий кут суди, правоохоронні органи, адвокатів оголошенням бойкоту експертизам з питань підтвердження розміру матеріальних збитків.

Авторитетні експерти і експертні установи наполягали: будь-яке згадування терміну «збитки» у відповідях експерта є вирішенням питання права. Відтак, дослідження документальної обґрунтованості розміру збитків не відноситься до компетенції судових експертів та завдань судово-економічної експертизи.

Стійкість цих переконань роками була непорушною, незважаючи на очевидну абсурдність. Особливо діставалося замовникам експертиз у кримінальних провадженнях. Вони ризикували у кращому випадку отримати від експертів розрахунок розміру «втрачених активів» (це поняття без будь-яких юридичних чи економічних підстав було запозичене експертами з Порядку взаємодії органів державної контрольно-ревізійної служби, органів прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України, затвердженого наказом Головного контрольно-ревізійного управління України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України від 19.10.2006 № 346/1025/685/53). До такого розрахунку зазвичай додавалося малозрозуміле зауваження, що «у разі встановлення у судовому порядку порушення норм законодавства, втрачені активи можуть бути визнані збитками» (звісно ж, експертами не уточнялося, встановлення яких саме порушень є достатнім чи необхідним для визнання обчисленим ними «втрачених активів» збитками, бо це також питання права).

Якщо ж експерт був не в настрої і починати дослідження, то типова відповідь обмежувалася коротким повідомленням про відмову від проведення експертизи з посиланням на правовий характер питань щодо розміру матеріальних збитків.

Роки пішли на «легалізацію» сприйняття експертами поняття «збитки» як такого, що має, перш за все, економічний зміст. Звісно ж, експерти не можуть вирішувати питання протиправності або винності дій особи, а також визначати причинно-наслідковий зв’язок між виявленими протиправними діями та спричиненими ними збитками. Водночас проведення документальної перевірки розміру матеріальних збитків, що виникли за результатами певних господарських операцій (без оцінки правомірності дій, що призвели до їх виникнення чи встановлення винних осіб), потребує саме економічних знань, відтак, відноситься до завдань економічної експертизи.

Лише минулого року відбулося офіційне визнання «збитків» як економічної категорії, що може досліджуватися експертами-економістами.

Зокрема, у серпні 2021 року до основних завдань судово-економічної експертизи, орієнтовний перелік яких викладено, зокрема, у п. 2.1 розділу V «Економічна експертиза» Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, було додано завдання визначення документальної обґрунтованості розрахунків економічного показника майнової шкоди (збитки, втрачена вигода), проведених суб’єктами фінансово-господарського контролю, органами досудового розслідування або заявлених у позовних вимогах.

А у січні 2022 року до реєстру методик проведення судових експертиз було внесено розроблену КНДІСЕ «Методику з питань підтвердження розміру матеріальної шкоди (збитків) підприємств (організацій, установ)» (реєстраційний номер 11.0.57), якою нарешті запропоновано варіанти питань, що можуть ставитися на дослідження експертам-економістам без остраху їх визнання правовими.

Але породжений в минулому забобон про неможливість вирішення експертами питань щодо підтвердження розміру матеріальних збитків все ще живий у свідомості деяких експертів, суддів і адвокатів.

Озираючись на тривалість часу та обсяги зусиль, докладених для виходу з описаного «глухого кута», важко уявити масштаби шкоди, завданої цим абсурдним супротивом рівню експертного забезпечення правосуддя.

Водночас досвід минулих помилок, на жаль, не стає підґрунтям для уникнення нових. Поряд з руїнами старого «глухого кута» стрімко будується новий.

Зростання кількості спірних питань у сфері корпоративних відносин сформувало попит на експертизи з питань визначення ринкової вартості акцій та перевірки економічної обґрунтованості розрахунків вартості акцій, виконаних оцінювачами.

У більшості випадків визначення ринкової вартості акцій є можливим або доцільним із застосуванням лише порівняльного та / або доходного підходів, що ґрунтуються виключно на загальнонаукових та економічних методах і способах дослідження: результатах фінансового аналізу, прогнозування та дисконтування грошового потоку, застосування фінансових коефіцієнтів. А використання майнового підходу через брак інформації обмежується можливостями балансового методу із розрахунком чистих активів на підставі фінансової звітності, що також має виконуватися експертами-економістами.

Однак, як і у описаній вище ситуації, переважна більшість експертів-економістів на сьогодні не мають ні досвіду, ні спеціальних знань для проведення таких досліджень.

І знову спрацьовує звичний рефлекс – всіляко відмежовуватися від належного проведення досліджень у корпоративних спорах, створюючи новий «глухий кут» для експертного забезпечення правосуддя.

Мине кілька років, під тиском обставин експертами здобудуться необхідні знання і досвід, стандарти оцінки займуть своє місце поряд зі стандартами фінансової звітності в експертній свідомості. Але цьому, на жаль, вже передбачувано передуватимуть «смутні часи» введення в оману судів, правоохоронних органів, адвокатів стосовно меж компетенції експертів-економістів у питаннях, що виникають у спорах щодо ринкової вартості акцій.

Популярні дописи з цього блогу

Обгрунтування розміру упущеної вигоди: критерії, визначені Верховним Судом

Традиційне джерело невизначеності при доведенні розміру упущеної вигоди Судові експертизи з визначення розміру упущеної вигоди відносяться до категорії найменш врегульованих як нормативно, так і методологічно. Як наслідок, відмови суддів від визнання належними доказами висновків експертів щодо розміру упущеної вигоди трапляються частіше, ніж їх прийняття та оцінка у сукупності з іншими доказами. Як правило, позиція судів щодо вимог до обрахунку позивачами та експертами упущеної вигоди традиційно обмежується наступним (приклад з Постанови Верховного Суду від 02.11.2021 у справі № № 918/1131/20): " Упущена вигода (неодержаний дохід) - це рахункова величина втрат очікуваного приросту в майні, що базується на документах, які беззастережно підтверджують реальну можливість отримання потерпілим суб`єктом господарювання грошових сум (чи інших цінностей) , якби учасник відносин у сфері господарювання не допустив правопорушення. Вимоги про відшкодування упущеної вигоди не можуть ...  базув

"Документ за пiдписом вiд iменi..." або "Дрiбницi мають значення"

Вчора була на допиті у суді щодо експертизи, виконаної на запит адвоката одного з підозрюваних. Всього підозрюваних по справі - двоє. Суть справи з точки зору прокурорів наступна: направлення певною посадовою особою листа з недостовірним змістом до фінансової установи спричинило прийняття рішення про передчасне перерахування кредитних коштів підряднику, а потім, за ланцюгом, субпідряднику, який їх витратив не на цілі проекту, для фінансування якого надавався кредит. Чим було спричинено збитки позичальнику. Питання на експертизу було поставлене досить типове щодо документальної перевірки розміру збитків. У дослідницькій частині складеного мною висновку експерта мало місце неодноразове посилання на сам лист. Характеризуючи його реквізити, я зазначала "підписаний від імені ____ (ПІБ)". В одному ж місці було зазначено простіше: "лист, підписаний ____(ПІБ)". В результаті під час допиту ми витратили хвилин 15 для того, щоб я старанно підтвердила і переконала адвоката іншо

Міноритарний акціонер - переміг! Разом із нашою експертизою 😎

Експертизи з визначення ринкової вартості акцій, які були викуплені у міноритарних акціонерів за ціною нижче ринкової, надзвичайно не подобаються впливовим мажоритарним власникам акцій. Намагаючись спростувати висновки виконаних на замовлення міноритарних акціонерів експертиз, мажоритарії вдаються до будь-яких інструментів: саботують проведення призначених судом експертиз, ініціюють дисциплінарні стягнення щодо експертів, приховують необхідні для повного і всебічного розгляду справи документи, докладають зусиль для затягування строків розгляду справи. Усі зазначені інструменти були використані відповідачем ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія" у спорі з міноритарним акціонером з метою приховування дійсної ринкової вартості акцій товариства та спростування висновків експертизи щодо встановлення ринкової вартості акцій, виконаної експертами ТОВ "Експертна група "ЕС енд ДІ". У липні 2017 року міноритарний акціонер ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія&qu

ВС: доказування фіктивності операцій

Постанова Верховного Суду від 15.02.2024 у справі № 826/15649/13-а https://reyestr.court.gov.ua/Review/117022754 Слід також звернути увагу і на постанову Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2022 у справі №160/3364/19, якою відступлено від висновку Верховного Суду України щодо поширення на податкові правовідносини норму статті 205 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво) та визнано необґрунтованим висновок Верховного суду України про те, що статус фіктивного, нелегального підприємства несумісний з легальною підприємницькою діяльністю, у зв`язку із чим господарські операції таких підприємств не можуть бути легалізовані навіть за формального підтвердження документами бухгалтерського обліку. У цій постанові Велика Палата Верховного Суду сформулювала правову позицію, що вирок щодо посадової особи контрагента за статтею 205 Кримінального кодексу України, а також ухвала про звільнення особи від кримінальної відповідальності за цією статтею Кримінального кодексу України у з

ТОВ "ВІВА ДЕКОР" довело відсутність податкових порушень при оподаткуванні контрольованих операцій

Наші вітання ТОВ "Віва Декор", одному з провідних українських виробників шпалер, яке відстояло у суді правильність визначення податкових зобов'язань у контрольованих операціях ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/114561631 ) 👍. Пишаємось, що наша судова експертиза стала одним з вагомих доказів на обгрунтування правової позиції платника податків. Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд у  Постанові від 18.10.2023 у справі №  300/913/20 зазначив: " колегія суддів враховує, що у справі наявний висновок експерта Педь І.В. від 17.07.2020 року №1041/44101, відповідно до якого документально не підтверджується висновок Акта перевірки про відсутність підстав для визнання діяльності ТОВ «Віва Декор» сезонною та, як наслідок, про безпідставність використання для розрахунку показника чистої рентабельності ТОВ «Віва Декор» за 2013 і 2015 роки даних  потенційно зіставних компаній за 12 місяців, і який взятий до уваги судом першої інстанції. На спростування висновку експерт